2017. augusztus 12., szombat

Homo vesanus

Az őrültet és a zsenit egy lépés választja el - a vékony hártya könnyen elszakad. Némely pszichedelikus szerek képesek a tudat kinyitására, de módosítja is azt. Sokszor még pszichotikumok nélkül is nehéz elviselni az igazságot, de a pszichotikumok képesek borzasztó módon összezavarni az igazságot a képzelettel - nem véletlenül hívják tudaMÓDOSÍTÓNAK őket.


Az igazság felszabadít - a kérdés az, mit teszünk ezzel a tudással, továbbá ez a tudás mit tesz velünk. A végtelent nem lehet keretek közé szorítani, márpedig amíg halandó, fizikai testünkben vagyunk, addig van egy véges részünk, ami korlátozza az abszolút igazság megismerését.


Az én olvasatomban erről szól a bűnbeesés története a Bibliában: Isten az őrülettől próbálta megóvni az első emberpárt, ezért tiltotta a Tudás Fájától őket. Kevés olyan ember van, aki meg tudja emészteni a Tiltott Gyümölcsöt, és nem rontja el vele a gyomrát - nem őrül bele az oly egyszerű, ám mégis százfelé ágazó összefüggésekbe. Ráadásul elveszti az illúziókat, mindent három lépés távolságból figyel és elemez, ami abból a szempontból jó, hogy nem hagyja, hogy az érzelmei elragadják és ezért ritkábban hoz indulatból döntéseket. Ám ha eljut arra a felismerésre, hogy az ideák nem ültethetők át a gyakorlatba 100%-osan, nagy esély van a kilátástalanságra, depresszióra. Ezért van szükség néha a gondolkodás mellőzésére, mert ha ezt nem ismeri fel a halandó ember, akkor nem az önismeret hiánya, hanem a túlanalizálás lesz a probléma, eljön érte a pszichózis, és a paranoia démona és felfalja.


A homo vesanus születéséhez születése tehát Tudás Fájáról szakajtott Tiltott Gyümölcsből való evéssel kezdődik. És a homo vesanus eltelik önmaga tudásától és intelligenciájától, miután nem korlátozza semmi, csak saját maga emelhet falakat saját maga számára, ezáltal képtelen a társas létre. A homo vesanus úgy fejlődhet homo sapiens-szé, hogy felismeri az intelligencián kívül létező másik láthatatlan dimenziót - a lélek dimenziót - , továbbá fejlett kritikai attitűdjét esetenként önmagán is használja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése